Login    Forum    Search    FAQ

Board index » Upgrading and Repairing Forum » Laptop Hardware




Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 
Author Message
 Post subject: NVIDIA Quadro NVS 140M and TurboCache
 Post Posted: Fri Aug 19, 2011 6:00 pm 
Offline

Joined: Thu Jun 07, 2007 10:54 am
Posts: 196
Location: Minneapolis, MN
The NVIDIA Quadro NVS 140M in my T61 only has 128MB of built-in memory, but according to http://www.nvidia.com/object/quadro_nvs ... specs.html, it supports TurboCache. Many apps of the past few years (or games, if you like) require a minimum of 256MB of video memory. Can the GPU use 128MB from system RAM to give it 256MB effective, allowing those apps to run as long as there is sufficient system RAM for the apps remaining? Thanks.


Top 
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: NVIDIA Quadro NVS 140M and TurboCache
 Post Posted: Fri Aug 19, 2011 6:18 pm 
Offline
Site Admin

Joined: Sun Feb 04, 2007 11:44 am
Posts: 5855
If it truly supports TurboCache, then the answer should be yes. What happens when you try it? Scott.


Top 
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: NVIDIA Quadro NVS 140M and TurboCache
 Post Posted: Fri Aug 19, 2011 6:22 pm 
Offline

Joined: Thu Jun 07, 2007 10:54 am
Posts: 196
Location: Minneapolis, MN
Nothing yet, I haven't yet tried running anything requiring over 128MB of video RAM. I need a newer, bigger hard drive to install anything of that character.


Top 
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: NVIDIA Quadro NVS 140M and TurboCache
 Post Posted: Mon Dec 05, 2011 5:28 pm 
Offline

Joined: Thu Jun 07, 2007 10:54 am
Posts: 196
Location: Minneapolis, MN
It works, but frame rate seems to be negatively impacted, creating some difficulty in shooters, mostly with aiming. Likely less of an issue in turn-based games etc.


Top 
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: NVIDIA Quadro NVS 140M and TurboCache
 Post Posted: Mon Dec 05, 2011 9:59 pm 
Offline

Joined: Thu Jan 15, 2009 1:27 pm
Posts: 1105
Location: Stowmarket, Suffolk England
Don't forget the large speed difference between RAM and VRAM


Top 
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: NVIDIA Quadro NVS 140M and TurboCache
 Post Posted: Wed Dec 14, 2011 4:45 pm 
Offline

Joined: Thu Jun 07, 2007 10:54 am
Posts: 196
Location: Minneapolis, MN
David McMahon wrote:
Don't forget the large speed difference between RAM and VRAM


The difference is somewhat larger than normal, as the PM965 chipset supported a 800MHz FSB, or 6400 MB/ps, but only DDR2 667, or 5333.33 MB/ps. The Quadro NVS 140M, with 600MHz memory and a 64-bit bus, has 9.6 GB/ps bandwidth.

Edit: Overlooked the PCI-E part; it's 16-lane v1.1, so it has 4GB each direction. Memory bandwidth from main RAM to the GPU would be under 4GB/ps. The bottleneck is PCI-E, not the main RAM.


Top 
 Profile  
Reply with quote  
Display posts from previous:  Sort by  
 
Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 

Board index » Upgrading and Repairing Forum » Laptop Hardware


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

 
 

 
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron